ALTIN’DA SATIŞ BASKISI ARTTI

FOMC toplantı tutanakları piyasalarda fiyatlanan en önemli veri oldu. FED uzun zamandır ilk kez faizlerin, istihdam piyasasında gerçekleşen düzelmenin devam etmesi durumunda beklenenden daha önce artırılabileceğini dile getirmesi uluslararası piyasalarda doların hızla değer kazanmasına sebep oldu.

Varlık alım programını Eylül’de sonlandıracak olan FED, çıkış stratejisini de bu ay içerisinde açıklayabilir. Yeni dönemde olarak adlandırılabilecek çıkış stratejileri başta, Türkiye gibi, gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm küresel ekonomiye etki edecektir. FED’in çıkış stratejisini açıklayabilmesi için öncelikle beklentisi işsizlik oranlarında ve istihdam piyasasındaki değişimin kalıcı olması. FED, istihdam piyasasında uzun süredir işsiz kalanların ve kaliteli eleman olarak sınıflandırılan kesimin yeniden istihdam edilmesi şartı ile faiz artırımının başlayabileceğini belirtti. Böylece gelecek dönemde dolarda değerlenmenin devam edeceğini ön görebiliriz.
ALTIN’DA SATIŞ BASKISI ARTTI
Faiz artırım beklentisi, doların değerlenmesini sağlarken altın fiyatlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. Uzun zamandır jeopolitik risklerin artması ile yükseliş trendi içerisinde yer al altın FOMC açıklamaları sonrası yeniden yönünü aşağı çevirdi. Geçen hafta yükseliş için 1300 doların üzerinde tutunması gerektiğini vurguladığımız altın, satış baskısı ile 1300 dolarda tutunamayarak 1280 dolara kadar geriledi. Kritik seviyeyi test eden fiyat, düşüşe bir miktar daha devam edebilir. 1280 doların geçilmesi durumunda ise, 1260 dolara kadar satışlar devam edebilir. Jeopolitik risklerin yeniden yükselmesi durumunda ise 1300 dolar seviyesine dönüş yaşanabilir.
İÇERİDE DE GÜNDEM FAİZ OLACAK
FED’in faiz artırabileceğini öğrenen piyasalar içeride de Merkez Bankası toplantısını bekleyecek. Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda, geçen toplantılarda olduğu gibi faiz indirimi kararı  bekleniyor. Ancak bu indirim 25 baz puanla sınırlanabilir ya da faizlerde değişiklik olmayabilir. Çünkü hem enflasyon rakamlarına hem de kurun mevcut seviyesine baktığımızda, mevcut koşulların halen indirim için olgunlaşmadığını görüyoruz. Ayrıca 8.25 oranı iç ekonomik dinamikler ve kur açısından oldukça önemli bir sınır. Verilecek indirim kararı kurun ateşini daha da yükseltebileceği gibi küresel ekonomik koşulların değiştiği bir ortam da yeniden olağanüstü toplantılarla faiz artırımına sebep olabilir. Bu da Merkez Bankası kararlarında tartışma yaratabilir. Ayrıca hafta içerisinde kredi derecelendirme kuruluşlarından bu konuda uyarı alan Merkez Bankası bu açıklamaları da dikkate alabilir. Böylece indirim sınırlı kalabileceği gibi, rakamda değişiklik de olmayabilir.

USDTL seçimler sonrası dış ekonomik koşullar sebebiyle2.1870 direncini yeniden test etti. Yukarı yönlü hareketin gücünü koruduğu paritede, seviyenin kırılması durumunda 2.2000 ardından da 2.2150 seviyelerini test edebilir. Düzeltme hareketinde ise yeniden 2.1500 seviyesi test edilebilir. 

ALTIN’DA SATIŞ BASKISI ARTTI 4.5 5 Unknown 27 Ağustos 2014 Çarşamba Faiz artırım beklentisi, doların değerlenmesini sağlarken altın fiyatlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. FOMC toplantı tutanakları piyasalarda fiyatlanan en önemli veri oldu. FED uzun zamandır ilk kez faizlerin, istihdam piyasasında gerçekleşen...

Bu yazıyı beğendiysen paylaş !



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder